در روزهایی که شاخص آلودگی هوا بالاست، بهویژه در تابستان که ذرات درشتتر (PM₁₀) به دلیل گردوغبار معلق هستند، بدن در معرض التهاب، کمآبی، و فشار بیشتر بر قلب و ریهها قرار دارد. انتخاب غذای مناسب و نوشیدنی درست، میتواند اثرات منفی آلودگی را کاهش دهد.
چه چیزهایی بخوریم؟
۱- غذاهای سرشار از آنتیاکسیدان، برای کاهش آسیبهای سلولی ناشی از آلایندهها، مثل:
میوههای رنگی: انگور، آلبالو و ...
سبزیجات برگ سبز: اسفناج، کاهو، جعفری، گشنیز
گوجهفرنگی
۲- چربیهای سالم، برای کاهش التهاب ناشی از آلودگی، از جمله:
روغن زیتون بکر، آووکادو، مغزها (گردو، بادام)، دانه چیا یا کتان
۳- پروتئین سبک،
برای حفظ انرژی و ترمیم بدن بدون فشار بر سیستم گوارش، مانند :
تخممرغ آبپز، ماهی، مرغ بخارپز یا گریلشده، عدس و نخود
از گوشت قرمز چرب و سرخکردنی ها دوری کنید
چه بنوشیم؟
بهترین نوشیدنیها:
آب با چند قطره لیمو یا نعنا تازه (سمزدایی ملایم)
دمنوشهای گیاهی:
- گلگاوزبان، بنفشه، نعناع
آب هندوانه، آب سیب یا آب پرتقال طبیعی
شربت خاکشیر یا تخم شربتی با کمی لیمو، زیرا ضدالتهاب و خنککننده هست.
نکته مهم:
- نوشیدن زیاد آب در دمای بالا بدون الکترولیت ممکن است باعث ضعف شود.
- گاهی نوشیدن کمی آبنمک رقیق یا نوشیدنیهای خانگی با کمی نمک، آبلیمو و عسل میتواند مفید باشد.
سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران